MAMA NENA Charming Hotel

Χανιά

Iστορία

Τα Χανιά είναι η πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης μετά το Ηράκλειο. Η πόλη κατοικείται συνεχώς για 5 χιλιετίες, όπως έχουν αποδείξει τα ερείπια της Μινωικής Κυδωνίας (πρωτοϊδρύθηκε το 3000 π.Χ.) που ανασκάφτηκαν στην περιοχή Καστέλι του παλιού λιμανιού. Η πόλη της Κυδωνίας συνεχίζει να υφίσταται δυναμικά τόσο κατά τους Ιστορικούς χρόνους, όσο και κατά την Βυζαντινή περίοδο. Στην Ενετοκρατία η πόλη ονομάστηκε Λα Κάνεα, όνομα που προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό τοπωνύμιο Αλχανία, γνωστό από επιγραφή. Μετά το 1851 τα Χανιά έγιναν έδρα του πασά της Κρήτης, ενώ το 1898 ήταν η πρωτεύουσα της ημιαυτόνομης Κρητικής Πολιτείας μέχρι την ένωση της νήσου με την Ελλάδα το 1913.

Pεριήγηση στην πόλη

Η πόλη των Χανίων είναι γεμάτη μνημεία και ιστορικά κτήρια, μάρτυρες της μεγάλης ιστορίας και του πολιτισμού του τόπου. H παλιά πόλη η οποία απλώνεται πάνω και γύρω από το ύψωμα του Καστελιού στο παλιό λιμάνι, χτίστηκε πάνω στα ερείπια της Μινωικής Κυδωνίας. Ο επισκέπτης διακρίνει σήμερα τα όριά της από τα σπαράγματα του βυζαντινού και στη συνέχεια του ενετικού τείχους που χτίστηκε για να την οχυρώσει.

Ο Μινωικός πολιτισμός άφησε παρακαταθήκη μεγαλοπρεπείς τάφους και αντικείμενα τα οποία μπορεί να θαυμάσει κανείς στις προθήκες του αρχαιολογικού μουσείου της πόλης. Ωστόσο, ιστορικές μαρτυρίες και ευρήματα δείχνουν ότι η πόλη της Κυδωνίας εξακολουθούσε να είναι ισχυρή, τόσο κατά την «ελληνική» ιστορική περίοδο που ξεκίνησε με την κάθοδο των Δωριέων, όσο και κατά τη διάρκεια της ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου. Ακόμα και κατά την Βυζαντινή κυριαρχία του Νικηφόρου Φωκά, η Κυδωνία παρέμεινε ένα σημαντικό στρατιωτικό οχυρό. Στην Ενετοκρατία αρχικά και στην Τουρκοκρατία αργότερα, τα Χανιά υπήρξαν τόπος συμβίωσης ανθρώπων διαφορετικής εθνικότητας, κουλτούρας και θρησκείας (Χριστιανοί Ορθόδοξοι και Καθολικοί, Εβραίοι, Μουσουλμάνοι). Η συμβίωση αυτή άφησε έντονα σημάδια στην πόλη και φιλοτέχνησε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες δημιουργίες. Σε μια περιήγηση της πόλης, ο επισκέπτης διακρίνει εύκολα τα σημάδια αυτής της εποχής.

Στα δυτικά του παλιού λιμανιού, στη συνοικία του Τοπανά (η οποία ονομάστηκε έτσι λόγω της ενετικής πυριτιδαποθήκης που βρίσκονταν εκεί, top hane στα τουρκικά) μπορεί να θαυμάσει κανείς τα τεράστια αρχοντικά σπίτια των Βενετσιάνων και αργότερα Τούρκων ευγενών. Εκεί βρίσκονται το φρούριο Φιρκάς στο οποίο στεγάζεται το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης και η συλλογή της Ιστορικής Λαογραφικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας Κρήτης. Πολύ κοντά η εκκλησία του Σαν Σαλβατόρε των Φραγκισκανών Μοναχών (15ος -17ος αι. μ.Χ.) φιλοξενεί την Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή συλλογή των Χανίων, ενώ στα τριγύρω σοκάκια πολλά μικρά μαγαζιά προσφέρουν παραδοσιακά είδη και καλλιτεχνικές δημιουργίες.

Πολύ κοντά στο ξενοδοχείο ΜΑΜΑ ΝΕΝΑ, στην παλιά Εβραϊκή συνοικία, την Οβραϊκή όπως λέγεται σήμερα, υπάρχει η ανακαινισμένη και μοναδική για την Κρήτη συναγωγή, ενώ στην οδό Χάληδων η εκκλησία του Αγ. Φραγκίσκου στεγάζει το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης με εκθέματα από τη μινωική έως και την ελληνιστική περίοδο.

Όσοι ενδιαφέρονται για τα εκκλησιαστικά μνημεία μπορούν να επισκεφτούν επίσης στην οδό Χάληδων, παραδίπλα από το Αρχαιολογικό Μουσείο την Καθολική Εκκλησία και ακριβώς απέναντι  τον Ορθόδοξο Ελληνικό Μητροπολιτικό ναό των Εισοδείων με τις εξαιρετικής τεχνοτροπίας αγιογραφίες του. Στην πλατεία του Συντριβανιού υπάρχει το μουσουλμανικό τέμενος του Κιουτσούκ Χασάν (1645).  Απέναντί του ακριβώς δεσπόζει η προκυμαία με το Φάρο. Περπατώντας την προκυμαία ανατολικά, θα συναντήσει κανείς το εντυπωσιακό κτήριο του Μεγάλου Αρσενάλι -που στεγάζει τον συνεδριακό και εκθεσιακό χώρο του Κέντρου Αρχιτεκτονικής Μεσογείου- και λίγο παρακάτω αγέρωχα στο χρόνο τα 7 από τα 17 νεώρια. Κατά μήκος του λιμανιού, μικρά καφέ, εστιατόρια και μεζεδοπωλεία δίνουν στον επισκέπτη την ευκαιρία για ένα απολαυστικό ταξίδι στην Κρητική γαστρονομία.

Πάνω στο λόφο του Καστελιού υπάρχουν ακόμη τμήματα από το παλάτι του βενετού ρετόρε, ενώ σ' ένα υπέρθυρο μια επιγραφή θυμίζει την ύπαρξη του βενετσιάνικου αρχείου. Εκεί κοντά βρίσκεται και η ανασκαφή της αρχαίας Κυδωνίας και τα ερείπια της εκκλησίας της Σάντα Μαρία των Μιράκολι (1615).

Στα Στιβανάδικα, από τους πιο τουριστικούς δρόμους της πόλης σήμερα, μπορεί κάποιος να αγοράσει δερμάτινα είδη. Παραδίπλα βρίσκονται τα κτήρια του ιστορικού Φιλολογικού Συλλόγου «Χρυσόστομος» και της Δημοτικής Πινακοθήκης. Στη Σπλάντζια, την παλιά τουρκογειτονιά, στην πλατεία του πρώην μοναστηριού του Αγ. Νικολάου (1204) με το καμπαναριό και το μιναρέ, ο επισκέπτης μπορεί να δει τη μικρή αναγεννησιακή εκκλησία του Αγ. Ρόκου (1630), και την εκκλησία των Αγ. Αναργύρων (16ος αι. μ.Χ.) με αγιογραφίες μεγάλης αξίας.

Έξω από τα τείχη, ανατολικά της παλιάς πόλης, συναντούμε το Κουμ-Καπί, εκεί όπου τα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας οι Βεδουίνοι έκτισαν ένα χωριό. Σήμερα η περιοχή είναι αγαπητός τόπος συνάντησης των νέων με πολλά καφέ και μπαρ. Παραπάνω, στη συνοικία της Χαλέπας δεσπόζουν πολλά νεοκλασικά αρχοντικά που χτίστηκαν στα τέλη του 19ου αι., όπως το παλάτι του Πρίγκιπα Γεωργίου, το σπίτι του Ελευθερίου Βενιζέλου, η Γαλλική Σχολή (1860), η εκκλησία της Αγ. Μαγδαληνής (1903) και η εκκλησία του Ευαγγελισμού.

Από τη νεότερη εποχή, ενδιαφέρον παρουσιάζουν το αρχοντικό «Βίλα Κούνδουρου», εικαστικό εργαστήριο και πολύκεντρο νεολαίας σήμερα, ο Δημοτικός Κήπος (1870) με το ρολόι, η Aγορά (1913) -σταυροειδές κτήριο με εκατοντάδες μικρά μαγαζιά-, το πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών, το κτηριακό συγκρότημα των Δικαστηρίων και της Νoμαρχίας, το Βενιζέλειο Ωδείο, το ιστορικό Αρχείο, το Πολεμικό Μουσείο και το Μουσείο της Χημείας. Στα σύνορα της πόλης με το Ακρωτήρι βρίσκονται οι τάφοι των Ελευθερίου και Σοφοκλή Βενιζέλου, με πανοραμική θέα της πόλης και των περιχώρων των Χανίων. Στα Χανιά βρίσκεται επίσης το Πολυτεχνείο Κρήτης και ένα μέρος του Ανώτατου Τεχνολογικού Ιδρύματος Κρήτης.

Η πόλη των Χανίων, η πρώτη πρωτεύουσα της Κρήτης, κράτησε σχεδόν ανέπαφη την ιστορική παρακαταθήκη τόσο πολλών αιώνων, συνταιριάζοντας με τρόπο μοναδικό τα ιστορικά μνημεία με τα στοιχεία της νεότερης εποχής. Γι' αυτό παραμένει ένας ιδανικός τόπος διακοπών όλες τις εποχές του χρόνου.

H ευρύτερη περιοχή 

Ο νομός Χανίων στο δυτικό άκρο της Κρήτης είναι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στην Ελλάδα. Η φυσική ομορφιά και η μακραίωνη ιστορία του τόπου αποτελούν πόλο έλξης επισκεπτών όλες τις εποχές του χρόνου.

Η Οροσειρά των Λευκών Ορέων που δεσπόζει στο κέντρο, χωρίζει το νομό σε δυο διαφορετικά φυσικά τοπία: το τμήμα της παραλιακής ζώνης, με 415 χλμ. ακτών, πιο πλούσιο και πιο πυκνοκατοικημένο, και την ορεινή ενδοχώρα, πιο αραιοκατοικημένη και πιο αυθεντική.

Παραλίες οργανωμένες και μη, εύκολα ή και δύσκολα προσβάσιμες, πανέμορφες και πεντακάθαρες, με αρκετές να ξεχωρίζουν για τη μοναδικότητά τους. Άγιοι Απόστολοι, Πλατανιάς, Μπάλος, Φαλάσαρνα, Ελαφονήσι, Παλιόχωρα, Σούγια, Λουτρό, Φραγκοκάστελο, Αλμυρίδα, Μαράθι... είναι μόνο μερικές από τις γνωστές και αγαπημένες παραλίες των Χανίων.

 Το ίδιο όμορφη και εντυπωσιακή είναι και η ενδοχώρα. Παραδοσιακά χωριά μέσα στο πράσινο, μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από τις κοσμοπολίτικες βόρειες παραλίες, απάτητες βουνοκορφές σκεπασμένες με χιόνι από το Δεκέμβρη έως τον Μάη, φαράγγια και σπήλαια, δρυμοί, βιότοποι... Λόγω της ιδιαίτερης πανίδας και χλωρίδας που διαθέτει, ένα μεγάλο τμήμα του φυσικού περιβάλλοντος του νομού Χανίων προστατεύεται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Natura 2000». Οι λίμνες της Αγιάς και του Κουρνά, το Ελαφονήσι , τα νησιά Γαύδος και Γαυδοπούλα είναι μερικές από τις προστατευόμενες αυτές περιοχές.

O νομός Χανίων είναι πραγματικά ανεξάντλητος σε διαδρομές με διαφορετικά μέσα: αυτοκίνητο, μοτοσικλέτα, ποδήλατο ακόμα και ιστιοφόρο για θαλάσσιες διαδρομές. Αυθεντικοί παραδοσιακοί οικισμοί, αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία, παλιές εκκλησίες, παραδοσιακά καφενεία και ταβέρνες κάτω από πλατάνια και μουριές, είναι μόνο μερικά από αυτά που θα συναντήσει ο επισκέπτης. Σε συνδυασμό με τη ζεστασιά και την εγκάρδια φιλοξενία των κατοίκων, τα εδέσματα της Κρητικής Διατροφής, η περιήγηση και διαμονή στα Χανιά και την περιοχή τους γίνεται μια κυριολεκτικά αξέχαστη εμπειρία.

Με χαρά σας περιμένουμε για να γνωρίσετε εμάς και τον τόπο μας!